Henry blev kvitt sin depression i mötet med nyanlända

SVT Sörmland skriver om Henry Blomberg, 67, från Vingåker som drabbades av en depression efter att han slutat arbeta och gått i pension.

Ensamhet och depression

Hans situation är inte unik. Omkring 15 procent av alla över 65 drabbas av depression och många som passerat 60-årsåldern både bor ensamma och upplever social ensamhet. Att känna sig och vara ensam är en känd riskfaktor för depression och ensamhet är förknippat med med försämrad hälsa överlag. En studie från Karolinska Institutet visar att ensamhet kan vara lika skadligt för hälsan som rökning.

Antidepressiv integration

I Henry Blombergs fall blev därför mötet med nyanlända flyktingar en väg ut ur depressionen och mot en bättre hälsa. Han berättar:

– Jag mår bättre och jag mår bra av att kunna känna att jag kan hjälpa andra. Och det där med att hjälpa är inte stort. Det kan många gånger räcka med att någon bara kommer in här och ropar ”tjena kompis”. Det är så små grejer.

Förutom att Henry upplever att depressionen minskat så har han också fått utmana sina fördomar:

– Jag kan inte ha några fördomar längre. Det handlar om medmänniskor helt enkelt. Eftersom samhället ser ut som det gör med invandring kan vi inte sitta på varsin planhalva och titta på varandra. Vi måste smyga över planhalvorna och försöka göra något vettigt.

Henrys berättelse är ett exempel på hur vi genom social samvaro kan rasera fördomar, stärka integrationen av nyanlända och dessutom bli friskare.

 

Välkommen att kommentera! Kommentarer förhandsgranskas och raderas vid lagöverträdelser, i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).