Myten om att alla kan bli vinnare bara de vill

Det finns inget uttalande som är så falskt såsom ”Alla kan bli vinnare!” Det stämmer nämligen inte att alla kan bli vinnare: för att någon skall kunna vinna, måste någon annan förlora. I ett samhälle där vi dyrkar vinnarna och höjer dem till skyarna trampar vi samtidigt ned förlorarna i smutsen. Men, utan ett kollektiv som kan förlora skulle ingen kunna vinna. Utan de fattigas fattidom skulle ingen kunna vara rik.

Det går att spekulera i vad det är som gör att vissa människor har den viljestyrka som vissa har, och lyckas ta sig till toppen oavsett odds. Eller, för att nyttja ett av de vidriga orden från säljspråk: ”driv”. Vad är det som får vissa att göra allt för att komma upp sig – och varför gör inte alla så? Och hur många av dessa människor med ”driv” lägger fru Fortuna krokben för och fördömmer att förevigt vara en del av de förlorande prolerna?

Det finns ett begrepp som kallas survival bias: det innebär att det bara är de som överlever som vi ser, som vi uppmärksammar, som vi ens vet om. Av alla nya företag som startas går de flesta under: men de få som klarar sig, de som blir lyckade, det är dem som vi ger uppmärksammhet och det är de som finns omkring oss i vår vardag. Detta ger oss en bild av att företag i allmänhet lyckas, snarare än som det verkligen är: att de flesta företag går under. Hjärnan uppfattar saker som sanna inte genom logisk deduktion, utan genom salience, hur ofta den kan minnas något, minnas att den sett det, hört det, känna igen det. Detta är av samma orsak som vi tror att risken att dö av mord är högre än den är, eftersom det är det vi ser på nyheterna på TV, snarare än alla som fridfullt dör i sina sängar.

Vissa människor kan aldrig bli vinnare. Hur mycket driv de än må ha, är de på grund av omständigheter de själva omöjligen kan påverka, dömda att stanna kvar på botten. Det finns solskenshistorier om funktionshindrade personer som blivit kända och rika, trots att de växt upp i fattiga familjer; detta beror dock inte enbart på deras viljestyrka utan också på de yttre omständigheter som gynnat dem. Den effekt som slumpen har på en människas livsberättelse skall inte underskattas – vare den både bra och dålig. Det är dock här det svider och skaver: slumpen är något som så gott som ignoreras av de liberala meritokrater som propagerar för att man skall vara sin egen lyckas smed.

Livet är ett lotteri och precis som de flesta andra sorters lotterier är detta lotteri riggat emot spelaren. Vissa har tur och föds in i sådana miljöer, vilka gör att deras liv blir bra framgånsrika och bekväma bara genom att sätta in autopiloten. Att vissa av dessa lägger lite extra krut och får det bättre ändå förnekar jag inte, men att deras rikedom och lycka kommer an enbart på deras slit är myt och osant. Andra föds med riktiga nitlotter till aloholiserade ensamstående mödrar i fattiga förorter med förfallna skolor – eller kanske i ett flyktingläger där det råder svält och misär. Födseln är den första av alla de slumphändelser som påverkar oss och vi kan acceptera den som domare över våra öden eller ändra på den – men att påstå att den är rättvis i sitt sätt att fördela kan jag inte tänka mig någon människa göra.

Att slippa sjukdomar, att slippa bli mobbad, att ha turen att lära känna rätt person, dessa saker, när de samlas ihop, blir privilegier som gör lotteriet, annars riggat emot spelaren, riggat till hens fördel. Samtidigt skryter dessa människor ofta, och härleder sin framgång till sitt hårda slit. Problemet är att förlorarnas slit, dem vinnaren har att tacka för att hen kan vara en vinnare, inte nämns. Ofta förklarar man det med att den förlorande inte slitit nog hårt – utan att inse att hen är fast i ett sisyfosarbete. Men människor vill gärna känna sig rättvisa och rättfärdiga, därför hjälper vårt psykologiska självförsvar oss med att förklara och rättfärdiga den situation vi lever i. Vinnare förleds av sitt inre att se sin framgång som frukten av enbart sin egen agens, för att kunna leva med den orättvisa som finns mellan dem jämte förlorarna.

Om du är en vinnare, i vilket område du än vunnit: var tacksam för att förlorarna var sämre än du var, var tacksam för den hjälp du fått av slumpen. Se inte ned på dem som inte kunnat nå toppen: det är på deras ryggar du står, det är de som bär upp dig. Vissa av dem kan ha slitit mindre än du, andra mer, för livet är inte rättvist – inte heller din vinst.

Välkommen att kommentera! Kommentarer förhandsgranskas och raderas vid lagöverträdelser, i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).