Hysteriska högerparadoxer i genusdebatten

Vi publicerade i dag en krönika av Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria, som handlar om den härdsmälta som ägt rum i debatten om kön under de senaste veckorna.

Kortslutningen verkar vara som mest uttalad inom den svenska högern.

Först skrev psykiatern David Eberhard en text på SVT Opinion (3/4) om att ”låta pojkar vara pojkar och flickor vara flickor.” som en reaktion på ett reportage i Aktuellt om två flickor som uppfostrats som så kallade ”henbarn”. Eberhards text hyllas vitt och brett bland namnkunniga högerdebattörer.

Dagen efter uppdagas i Kalla Fakta (4/4) att en muslimsk friskola tillämpat könsuppdelad placering i skolbussen. Samma personer som ivrigt spred Eberhards text förvandlas helt plötsligt till högljudda kritiker av könsuppdelning.

Låt pojkar vara pojkar och flickor vara flickor – så länge de inte är muslimer?

Allra tydligast blir denna paradox i SvD:s ledarskribent Ivar Arpis twitterflöde:

Twitter Ivar Arpi
Skärmavbild av Ivar Arpis twitterflöde. Profilbild censurerad av upphovsrättsliga skäl.

Om detta är den mest stringenta analys i genusfrågor som den svenska högern kan prestera i dag bör man göra en seriös översyn av sin kompetensförsörjning.

Välkommen att kommentera! Kommentarer förhandsgranskas och raderas vid lagöverträdelser, i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).