Första fallet av våldsbejakande kapitalism? Den tyske fotbollsterroristen ville åt ”snabba cash”

Den 12 april exploderade tre improviserade sprängmedel vid vägkanten när tyska fotbollslaget BVB var på väg med sin buss till en Champions-League match mot AS Monaco. Laget var nära en katastrof, en av spelarna bröt handleden, metallbitar slungades in i bussen och skadade många.

De första spåren pekade mot islamister, ett klumpigt formulerat bekännarbrev lämnades nära platsen. Kontra-jihadisterna jublade över ytterligare ett tecken på Europas snara undergång. Senare tillkom både vänster- och högerradikala bekännelser.

Men terroristattacken kan mycket väl vara den första som utförts genom kapitalistisk radikalisering eller våldsbejakande kapitalism. Tyska media rapporterar idag, 21 april, att man har gripit ”ensamvargen” tysk-ryssen Sergej W. (28) som utförde dådet för att manipulera BVB:s aktiekurs och genom att ingå vadslagning om kursförändringen maximera vinsten för sina satsade pengar.

Terroristattacken skulle sänka aktiens kurs, och Sergej W. räknade kallblodigt med att det våld som han använde för att öka sin egen vinning var potentiellt dödligt. Hade hans plan inte avslöjats hade han förverkligad en sann kapitalistisk dröm: vinstmaximering till varje pris och utan någon som helst konsekvensanalys.

Likt många jihadistiska terrorister är Sergej W. (el)ingenjör och har det egentligen gott ställt. Betraktar man hans ålder tillhör Sergej W. den så kallade generation Y som snararare dyrkar (snabbt genererad) rikedom framför professionell erfarenhet och meritokrati.

Det är värderingar som resonerar väl bland Sveriges unga och deras politiska sympatier, vilket en undersökning från Ungdomsbarometern nyligen pekar på.

Terrordådet mot BVB-bussen borde kunna ge många uppslag för att studera sambandet mellan kapitalism som ideologi och radikaliseringen denna ideologi för med sig in i våldsbejakande extremism.

Andreas Önnerfors, docent i idé- och lärdomshistoria

 

Välkommen att kommentera! Kommentarer förhandsgranskas och raderas vid lagöverträdelser, i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).