Antifasosseri

Det var inte poliser som stoppade salemmarscherna. Det var heller inte politiker.

Det var antifascister bland vanligt folk som gick samman och sänkte nynazisternas självförtroende tills de inte orkade åka dit längre.

Poliser kan ge demonstrationstillstånd som är rimliga avvägningar, som att placera nazistiska demonstrationer längs med motorvägar och vid industrilador som väntar på nästa hyresgäst. Vi vet ju redan vad de har att säga så de som vill höra budskapet kan maka lite på sig utan att deras åsiktsfrihet inskränkts.

Men det fungerar bara så länge nynazisterna är rädda för och lyder polisen. Det gör de inte om vi låter dem klafsa runt i offentligheten som alla andra. Vi lovade, aldrig mer. Det har vi inte hållit utan glömde det så fort Washington kallade på stöd i en ny världsordning som visat sig vara samma gamla.

Samtidigt tittar vit-makt-aktivism, kolonialapologetik och andra försvar för brott mot mänskligheten fram lite varstans, inklusive akademierna.

Läs den här artikeln noggrant och börja tillämpa samma standard i ditt privatliv.

Umgås inte med människor som spelar ned betydelsen av koloniala projekt eller skojar om att det var bra med lite civilisering. De är som organiserade nynazister, de vet det bara inte utan gör samma misstag som fisken som inte ser vattnet.

Samma gäller de som påstår att det är någon större skillnad mellan SD och NMR. De är lögnare och medlöpare.

Det är viktigt att markera mot sådant, för det är så vi blir av med det, genom att se till så att de som har sådana uppfattningar inte känner sig välkomna någonstans. Staten kanske har hinder för att säga till i tid och otid men inget hindrar oss andra och det är lätt värt att förlora en vän eller bekant eller anställning över en sådan sak. Lätt. Värt. Det.

Var den som inte sträcker ut armen till romersk hälsning, vilket är mycket mer plågsamt än vad det verkar som i den där membilden som cirkulerar med detta budskap. Men det behöver du ta, och jag ska inte behöva förklara varför i särskilt stor detalj för du ska ha lärt dig om vad du må berätta i grundskolan.

Tvärtom, vill vi ha någon framtid överhuvudtaget är det att göra samhället extremt obehagligt och missgynnande för extremhögern som gäller och det är det vi vanliga dödliga som måste göra, i vardagen, hela tiden. Det är det viktigaste du har att göra idag. Inget annat är lika viktigt. Du bör avstå semester och fritid för detta. Om möjligt välja arbete så att du frigör resurser för det här. Du bör definitivt gå med i ett demokratiskt organiserat parti omgående, och gå på de regelbundna mötena, i brist på det facket och ABF och vad som finns lokalt på din ort.

Det är ingen livsstilsfråga. Ej heller någon politisk fråga. Eller etisk, moralisk, ekonomisk, social, hypotetisk, religiös.

Det är en existentiell fråga.

Och om vi vinner den striden, då återstår fortfarande att ta upp kampen mot de som vill fortsätta använda fossilbränslen för energiutvinning, som vill fortsätta hålla människor i olika former av slaveri för att kunna berika sig själva, som föraktar svaghet eller som tar ställning för ojämlikhet. Men först måste det akuta hotet från fascism hanteras, annars spelar resten noll roll i förlängningen.
Ingen av oss har tid att ta det lugnt i dessa dagar. Det är så enkelt. Har du det lugnt och fint bör du bli orolig och undra över din kontakt med eller förståelse för världsläget. För det här gäller inte bara Sverige. Det här gäller hela världen.

Extremhögern är på frammarsch typ överallt.

I Förenade Kungadömet talar den politiska makten om kolonialism i rosiga ordalag igen. Det är jämförbart med att Merkel skulle tala sig varm om nazism eller acceptera att en majoritet av befolkningen tyckte den var rätt okej, vilket en majoritet av britterna anser om kolonialimperiet de hade.

I Indien är pogromer vardag på en del håll, och både statliga och folkliga angrepp på muslimer, sikher, m.fl. grupper förövas titt som tätt. Där lever många grupper idag i lågintensiv ständig terror. Gissa om det sänker priserna på produkter du köper, som kosmetika, textilier och läder. Vi är medskyldiga, inte oskyldiga. Den identitet som påbjuds från den indiska staten är dessutom inte ursprungligt folklig utan en praktisk tillämpning av kolonialbritternas vantolkningar och kristifieringar av indiska religioner, tillika ett modernt och totalitärt fenomen. Klassisk fascism, som när tysknazisterna pådyvlade tyskarna sina vanvettiga normer för tyskhet, som de till stor del fått från amerikanerna och ”vetenskapen”.

De flesta har hört om Duterte. Sådana strongmen är idag vanliga. Det pågår etnisk rensning, kanske kvalificerat folkmord, i Myanmar. I Sverige sker kampanjer med ursäktande av det från professionella, kanske statliga, aktörer, medan det svenska samhället för mig framstår som fullständigt oförberett och naivt. Detta bland annat i stora sverigedemokratiska fora, där det förr fanns en viss nervositet kring hur grov man fick vara men idag är fritt fram för högernazism, folkmordsförsvar och annat sådant.

Det är därför NMR spottade på polisbeslutet och gick sin tilltänkta demonstrationsväg i förtid, medan de knuffar undan allmänhet, poliser och till detta skanderar sina uttalade dödshot.

Det är ingen ordningsstörning och polisen vill inte provocera dem, därför tillåter våldsmonopolet den här meningsyttringen. Sägs det. De kan inte säga att poliserna inte vågade ingripa. De kan inte säga att de tillgängliga poliserna inte räckte för ett ingripande. De måste ljuga och säga att det var en okej manifestation trots att vi alla kan se att det inte var det. Trots att poliser föstes undan av nynazister som ansåg sig ha mer rätt till det utrymmet. Trots att de höll tal och förklarade vilka de vill mörda.

De gör det också för att jag och en liten klick andra är i stort sett ensamma om att ta strid mot extremhögern på dess organisatoriska hemmaplan. Det finns nästan ingen antifascistisk mobilisering i nätvaron, nästan lika lite som på köttsidan. Ett skäl till det är att de som investerat mycket i det förr upptäckt den hårda vägen att det är rätt så otacksamt och farligt. Man behöver vara en dödsföraktande tonåring för att stå ut med det, och idag är hotet från ny fascism så intensivt att knappt ens dödsföraktande tonåringar vågar sig på att göra ordentligt motstånd. Ett annat är att en massa nötter lyckats sätta myter i omlopp om att antifascister är detsamma som Antifascistisk Aktion som är detsamma som svarta blocket i demonstrationer nere på kontinenten som är detsamma som nynazister. De är medlöpare och man bör av det skälet inte vara vänskaplig mot dem.

Särskilt inom socialdemokratin finns en lång historia av kreativ, effektiv och modig antifascism, och förr kunde vi använda våra massiva medlemsantal till vår fördel. Idag är läget ett annat och vi är nog alltför få som förstår allvaret.

Det kommande året är avgörande för svensk historia. Högerpartierna har gjort bort sig fullständigt och verkligen smashat in pucken i eget mål gång på gång under den här sommaren, när de verkligen borde ha skärpt till sig och städat upp efter vårens debacle med nyfascisterna. Tvärtom, snarast.

Så det är upp till dig och mig och andra demokratiska krafter att ta tag i det här.

Vi måste först och främst erkänna att vi är i minoritet och vi kommer inte att hitta någon majoritet för vår sak i närtid. Folk kommer i allmänhet att välja annat än antifascism om de har möjlighet. Det är inte mycket att klaga över men det är viktigt att inte ha falska förhoppningar om att en tyst demokratisk majoritet plötsligt ska ställa sig upp och lösa de här problemen, för det finns ingen sådan.

För det andra måste vi sätta säkerheten i första rummet, vi är till ingen nytta om vi blir våldsamt eller statligt tystade, och rent krasst vet vi inte hur fascistisk regering vi har om ett år eller var någonstans i statsapparaterna det sitter kluster av högerextrema.

Det är dumt att ta onödiga risker, helt enkelt.

Om du kan, motionera, lär dig en kampsport, ha några veckors förnödenheter i skafferiet. Ta jägarexamen eller börja med sportskytte, för det gör redan nyfascister och moderater.

För det tredje behöver vi hitta eller tillskapa rum där vi kan vara ifred, planera och ventilera.

Det kan vara medlemsmötet i AK, träffen med NfPS, din syjunta, en studiecirkel eller ett nätrum vi gjort i ordning för ändamålet.

Viktigt är att det är ändamålsenligt, inte att det är statushöjande eller snyggt på något vis, det finns det inte tid för. Vi kan inte komma med kniv och mjukiskläder till en historiskt omfattande pistolduell, det säger sig självt, men när vi tar oss dit behöver vi ha sådana där bespottade trygga rum att andas lite i.

Precis som svenskar som angripits för rasmarkörer de påstås ha känt på senare år att de behöver sådana rum är det nu något som vi som angrips för att vi är landsförrädare behöver, och om du inte stödde deras rop på hjälp är det hög tid att göra avbön och nu börja ställa upp med vad du har.

För det fjärde, det där om kniv och pistol är på riktigt.

En aspekt av det är att extremhögern ljuger sig till makt, vilket rätt många uppfattar som fuskande och förväntar sig att det ska rättas till per automatik så småningom.

Tyvärr är inte verkligheten så välordnad utan de kan rent faktiskt skriva om historien. Skriva om nutiden. Skriva ut vissa grupper och skriva om andra. För historien är vad vi säger att den var, inte vad den faktiskt var, detta för att det som spelar roll från det mänskliga perspektivet är levande kunskap och den är det vi tillsammans som står för.

Mången nyfascist har blivit det för att det är kul att vara hånfull. Sedan har vana blivit övertygelse och nationellt sinnade främlingar blivit till stark gemenskap, om än med en sammanhållning som motsvarar sand och det är faktiskt vårt största hopp idag. Vi kan inte möta dem och vara av uppfattningen att det är okej att ha kul, för det är det inte längre. Höhö:andet åt allvarliga saker och känslan av att det som händer i sweatshops och gruvor och på andra håll inte händer på riktigt måste bort, allvaret måste fram.

När Hitler tog makten uppfattades han inte som ett monster eller en förskräcklig kraft av särskilt många, även om en del protesterade. Snarast uppfattades han som en kuf med särskilt gott sinne för nya medier och ny propaganda, som aldrig skulle kunna visa sig handlingskraftig. von Hindenburg lämnade över i egenskap av den enda som kunde göra anspråk på att vara kändis i det som var weimarrepublikens politiska etablissemang. Övriga stack eller ville inte spela efter den nya teknikens regler.

Säg till de som gör samma misstag idag. Eichmanns banala ondska uppstår inte i honom utan i systemet han levde i. Precis som drönaroperatörer kan smälla barn till rosa dimma på eftermiddagen och gå hem till partner och avkomlingar och vara värsta mysiga på kvällen. Den byråkratiska, legala ondskan är svår att känna igen. Till och med om den bär uniform och hanterar fattiga och utslagna ovarsamt som signal till andra. Gå åtminstone med i demokratiska organisationer för att stödja och skydda dem mot medlemssvält, infiltration och liknande.

Det räcker inte att rösta, du måste göra mer.

Välkommen att kommentera! Kommentarer förhandsgranskas och raderas vid lagöverträdelser, i enlighet med lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (1998:112).